Friss topikok

HTML

Egy Bayern München Blog a sok közül

Köszöntöm az oldalamon. A honlapom a kedvenc futballcsapatom szolgáltatja a témát. Immár közel 15. éve szurkolok München ékének, és úgy gondoltam itt az ideje egy saját blogot létrehozni, amelyen kifejezem rajongásomat. Mivel azonban rengeteg a csapat körüli aktualitásokkal foglalkozó blog létezik, így én inkább a klub dicsőséges történelmével szeretnék foglalkozni. ez persze nem azt jelenti, hogy néhanapján ne esne szó aktualitásokról. Másik, egyéb témákkal foglalkozó blogom: http://tiborvilaga.blog.hu/

2014.11.13. 19:57 Kálovics Tibor

Mikor Oli Kahn a mezőnyben próbálkozott

A labdarúgásban kevés olyan ország van, amely annyi kapusklasszist "termelt volna ki", mint Németország. Az immáron négyszeres világbajnok nemzet hálóőrei azonban abban is különlegesek, hogy a saját portájukon nyújtott extraklasszis teljesítményen kívül az ellenfél térfelén sem jönnek zavarba. (Különösen Manuel Neuer) Az utóbbi bő két évtizedben is olyan gólszerző kapusokat tudott  a német futball felmutatni, mint Jens Lehmann, vagy, hogy hazai példákat említsek a Juve ellen 2009-ben betaláló Hans Jörg Butt, vagy a 2012-es Bl fináléjában a maga büntetőjét értékesítő, Manuel Neuer.



Minden idők legjobb kapusa Oliver Kahn nem tartozott ebbe a kasztba. VulKahn megmaradt a saját kapuja előtt, ahol 21 (csapatunknál 14) idényen keresztül mutatta be a nagyobbnál-nagyobb bravúrokat, elmebaj közeli állapotba hozva az ellenfél játékosait.    Mégis azonban volt két mérkőzés, amelyen Olinak reális esélye volt a gólszerzésre.



A csodálatosan záruló 2000/2001-es szezon mélypontja február/márciusban jött el, amikor krízisről lehetett beszélni a Bayern München háza táján. A csapat olyan vereségeket szenvedett el, mint az SpVgg Unterhaching elleni idegenbeli pofon, a Hansa Rostock elleni zakó, vagy a Lyon elleni kudarc. A középső mérkőzésen a 90. percben 3:2-re vezetett az ellenfél, ám a csapat szöglethez jutott. A beívelés utána előrehúzódó kapus nem tudta fejjel levenni a labdát, így kézzel ütötte a játékszert  a hálóba. Oli többször is heves kirohanásokat intézett az ellenfél, a hibázó csapattársak vagy a játékvezetők ellen, ám ez más volt. Itt bizony leszállt az agyára a lila köd, és nem törődött  a következményekkel.  Természetesen a "gólt" nem adták meg, Kahn előbb mehetett zuhanyozni, mint társai, és ráadásul a csapat is kikapott. Hogy a morál milyen mélyen lehetett ekkortájt, jól példázza, hogy néhány játékos csak derült a kapus megmozdulásán, nem is törődve az újabb vereséggel. Kahn ekkor mondhatta el legendás idézetét, amely szerint "A kapusnak a 16-oson belül joga van kézzel érni a labdához".  :)



A második alkalom, amikor Oliver közel állt a góllövéshez, egy jóval sikertelenebb idény, jóval szebb emlékű találkozóján történt meg. A csapat már 6:0-ra vezetett a magyar légiósok garmadáját soraiban tudó Energie  Cotbus ellen, amikor tizenegyest kaptak a bajorok. Az Oimpiai stadion egy emberként követelte, hogy a kapusfenomén hajtsa végre az ítéletet.  Nem volt ez egy rosszul elvégzett büntető, Kahn bivalyerősen rúgta el a labdát, ám végül csak a kapufát találta telibe.
Ez volt az egyetlen alkalom, hogy megpróbálkozott büntetőt lőni, a rá következő 6 évben maradt annál, amit igazán tudott: a tizenegyesek hárításánál.

Érdekességnek azért megjegyezném, hogy a német sikerrel záruló angliai EB-n (1996) a Nationalelfet olyan sérüléshullám sújtotta, hogy Berti Vogts kapitány komolyan elgondolkodott azon, hogy a tartalékkapusként a keretben lévő Olit, mezőnyjátékosként nevezi az egyenes kieséses szakaszra, ám mint tudjuk ez nem következett be.

Szólj hozzá!

Címkék: játékosok 2000-es évek Oliver Kahn


A bejegyzés trackback címe:

https://egybayernblog.blog.hu/api/trackback/id/tr366894405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása