Friss topikok

HTML

Egy Bayern München Blog a sok közül

Köszöntöm az oldalamon. A honlapom a kedvenc futballcsapatom szolgáltatja a témát. Immár közel 15. éve szurkolok München ékének, és úgy gondoltam itt az ideje egy saját blogot létrehozni, amelyen kifejezem rajongásomat. Mivel azonban rengeteg a csapat körüli aktualitásokkal foglalkozó blog létezik, így én inkább a klub dicsőséges történelmével szeretnék foglalkozni. ez persze nem azt jelenti, hogy néhanapján ne esne szó aktualitásokról. Másik, egyéb témákkal foglalkozó blogom: http://tiborvilaga.blog.hu/

2014.07.12. 21:30 Kálovics Tibor

Super Mario I-II-III-IV

Tegnap nyilvánvalóvá vált, ami már hónap óta érett, azaz, hogy Mandzukic elmegy a klubtól, és az Atletico Madrid játékosa lesz. bár "Mandzu" mindössze két évet töltött a csapatnál, neve mégis örökre kitörölhetetlen marad a Bayern München történelméből. A horvát támadó szinte egy csapásra közönség kedvencé vált az Alianz Arénában, és a szurkolók hamar Super Mario néven kezdték emlegetni. Ezzel a becenévvel az évek folyamán több játékost is felruháztak, lássuk kik is ők.

Mario Basler 1996-1999

Mario Basler 1996-1999.jpg

Mivel ő játszott itt a legrégebben, ő róla tudok a legkevesebbet mondani. A róla látott felvételek alapján azonban annyit bőven megállapíthatok, hogy egy kivételes képességű játékos volt.  Karrierje nehezen indult, kicsapongó élete miatt (Naponta egy doboz cigarettát elszívott.), sajnos nem tudta elfoglalni azt a helyet, a német futballtörténelemben, amire képességei predesztinálták volna. 1996-ban a Werder Brementől érkezett a csapathoz, és a 29 éves középpályás szinte kivirágzott. Első évében rögtön alapemberré vált, és 8 góljával elévülhetetlen érdemeket szerzett a bajnoki cím visszahódításában.  Ő az, aki úgy vonul be a történelembe, mint a fontos gólok szerzője, győztes gólt szerzett az 1997-es Ligakupa, majd a 1998-as DFb kupa döntőjében is. 1999-ben már biztos volt, hogy eligazol, ám a bajnoki címből ismét kivette a részét, valamint gyönyörű gólt szerzett a Manchester United ellen, végül elveszített bl fináléban. Müncheni időszakát követően a Kaiserslautern csapatához igazolt, utolsó németországi meccsét pont a Bayern München elleni kupadöntő jelentette 2003-ban.  

Mario Gomez 2009-2013

Mario Gomez 2009-2013.jpg

Világklasszisként és német bajnokként érkezett a csapathoz 2009-ben.  A klub nem röstellt 30 millió eurót fizetni Marióért a Stuttgartnak, és nyugodtan mondhatom megszolgálta az árát. Bár 4 csodálatos évet töltött a bajor fővárosban mégis kissé ambivalens érzései lehetnek az itt töltött időszakról. Mikor nagyon ment a csapat szekere (2010, 2013), akkor kevésbé volt jó formában, mikor viszont nem sikerült semmit sem nyerni, akkor nagyon ment neki a góllövés (2011, 2012). 2010-ben ugyan 10 góljával tevékeny részese volt a bajnoki aranynak és a kupában is villogott, mégis sokakban vetült fel a kérdés, ér-e annyit, amennyit kifizettek érte. A következő év megadta a választ, igen. Az őszi szezonban Robbent nélkülöző csapatot ő tartotta versenyben a Bundesligában és a bajnokok Ligájában is góljaival érte el a csapat a csoportelsősséget.  Bár a bajnokságban akkor csak a bronzérem jött össze, nem lehetett Mariot okolni a kisebb kudarcért. az év végére nem kevesebb, mint 28 gólig jutott a bajnokságban, amellyel természetesen gólkirály lett. Bár több mérkőzésen is mesterhármast jegyzett de szerintem az év két legjobb teljesítménye nem a triplázásaihoz köthetőek. Februárban az utolsó percben szerzett góljával sikerült legyőzni az Intert Milánóban,  majd az utolsó játéknapon az ő mesternégyese biztosította be a BL indulást.  2011/12-ben leginkább az európai porondon villogott, a BL-ben közel egy gólos átlagot produkált, a Bázel ellen négy, a Nápoli ellen három góllal terhelte meg az ellenfél hálóját, valamint döntő fontosságú találatot ért el a Real elleni odavágón.  A bajnokságban ezúttal is 25 gól felett termelt, ám ahogy neki nem jött össze a gólkirályi cím, úgy a csapatnak sem a bajnoki aranyérem. Az EB után Mandzukic leigazolásával elvesztette helyét a kezdőcsapatban, és jóval kevesebb lehetőséget kapott. Szerepe leginkább a kupára korlátozódott, ám fontos gólokat szerzett a BL-ben is 8példáúl a Barca agyonverése során), a kupában különösen jól szerepelt az elődöntőben. mikor három góllal vette ki részét a Wolfsburg eltiprásából. Utolsó müncheni meccsét a Stuttgart elleni kupadöntőben játszotta, ahol is két góllal, kupa és BL győzelemmel, valamint bajnoki címmel köszönt el a szurkolóktól. Jelenleg a Fiorentina játékosa. 

Mario Manzukic 2012-2014

Mario Mandzukic 2012-.jpgMiután a 2012-es EB-n berobbant a szűk elitbe Wolfsburgból tette át székhelyét a bajor fővárosba.  A csapat 13 millió eurót , valamint iIica Olicot adta érte, és nyugodtan bevallhatjuk rendkívüli üzletet sikerült kötni.  Sokan azt hitték, ő jelenti majd Gomez alternatíváját, ehhez képest hamar kiszorította a spanyol születésű németet. Ami riválisa fölé emelte az, hogy még gomez leginkább csak a befejezésben jeleskedett, addig Mandzsu az egész pályát bejátszotta, és a védekezésből is jelentősen kivette a részét.  Az első 6 bajnokin szerzett 6 találata szinte egycsapásra közönség kedvenccé tette. A bajnokságban végül 15 találatig jutott, a rekordot rekordra halmozó együttesben. A Bl-ben leginkább az összjátékban tevékenykedett hasznosan, ezen a fronton végül 3 gólt szerzett, de milyen fontosakat. ő lőtte az Arsenal, majd a Juventus vesztét jelentő gólokat, majd a Dortmund elleni finálé első találata is a nevéhez kapcsolódott. Az előző idényben még ezt a teljesítményét is felülmúlta, és úgy tűnt ú lehet a liga gólkirálya is. ám nem igazán feküdt neki az új edző Gurariola játékszisztémája, valamint az, hogy nem számít fix kezdőnek, hogy a helyzet teljesen elharapózott. A tréner olyan szinten megorrolt játékosára, hogy a kupadöntőre már be sem nevezte a támadót. Több sem kellett Mandszunk, kerek-perec kijelentette, hogy eligazol. Sokáig a Chelsea tűnt befutónak, végül azonban a kisebbik madridi alakulat lett a befutó. Nekem személy szerint hiányozni fog.

Mario Götze 2013-

Mario Götze 2013-.jpg

Emlékszem, mikor a legifjabb Mario 3 évvel ezelőtt kijelentette, hogy ő bizony nem fog Münchenbe szerződni, és lám immár 1 éve Németország legjobb csapatában rúgja a bőrt.   Neuer jövetelén kívül nem tudok még egy ilyen átigazolást, amely ennyire felpaprikázta volna a szurkolókat, mint ez a transzfer.  Miután a Dortmund elveszítette a döntő (amin ő sérülés miatt nem játszott), már köztudott volt, hogy 2013 júliusától bőrnadrágot ölt.  Más sem kellett több a darazsak szurkolóinak, Götze mezeket égettek, és tüntettek a játékos ellen. A helyzet akkor vált igazán komollyá, mikor tavaly októberben egy remekbe szabott mérkőzésen Mario gólt lőtt korábbi kenyéradójának, a szurkolók minden megmozdulását füttyel és fujjolással kísérték.  Érdekesség, hogy első meccsét pont Magyarországon a Győr ellen játszotta, és két góllal tette emlékezetessé a debütálását.  Egy a Chelsea ellen elszenvedett sérülést követően kisebb kihagyása sem gátolta abban, hogy hamar játékba lendüljön. Az év során 10 Bundeliga találatot szerzett, amivel beállította egyéni csúcsát, és olyan fontos meccseken is betalált, mint a klubvébé elődöntő, vagy a kupa elődöntő. Bár még nem tudja folyamatosan hozni azt a formát, amit várnak tőle, de a müncheni közönség nagyon hamar a kegyeibe fogadta az egykor még ellenségként kezelt játékost. most már ide tartozik, és itt a helye! 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem játékosok 90-es évek 2000-es évek


A bejegyzés trackback címe:

https://egybayernblog.blog.hu/api/trackback/id/tr386503549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása