Friss topikok

HTML

Egy Bayern München Blog a sok közül

Köszöntöm az oldalamon. A honlapom a kedvenc futballcsapatom szolgáltatja a témát. Immár közel 15. éve szurkolok München ékének, és úgy gondoltam itt az ideje egy saját blogot létrehozni, amelyen kifejezem rajongásomat. Mivel azonban rengeteg a csapat körüli aktualitásokkal foglalkozó blog létezik, így én inkább a klub dicsőséges történelmével szeretnék foglalkozni. ez persze nem azt jelenti, hogy néhanapján ne esne szó aktualitásokról. Másik, egyéb témákkal foglalkozó blogom: http://tiborvilaga.blog.hu/

2015.12.24. 03:14 Kálovics Tibor

5 játékos, aki örök ígéret maradt

Napestig lehetne sorolni azokat a játékosokat Alabától Krooson át egészen Kingsley Comanig akiket az épen aktuális klubvezetés 25 éves koruk előtt nézett ki, és ezek a játékosok szinte azonnal fontos emberré, mi több a község kedvencévé váltak. Szubjektív listámban 5 olyan játékos kapott helyet, akiknél minden adott volt, hogy fontos szerepet játszanak a csapatnál, ám ők nemcsak, hogy nem tudtak élni a lehetőséggel, de saját karrierjüket sem tudták beteljesíteni igazán. A listára való felkerüléshez annyi kellett, hogy 2-nél több idényt ne játsszon a felnőtteknél, nagy ígéretnek legyen beharangozva az illető, illetve, hogy ne töltse be 25. életévét.





1. Jan Schlaudraff (2007-2008)
jan_schlaudraff_2007-2008.jpg

Sikerei a klubbal: Német bajnok és kupagyőztes (2008)

Az első helyezettel kicsit csaltam, hiszen ha megkérdezünk egy átlagos Aachen vagy Hannover szurkolót, nyilvánvalóan szép emlékeket fog táplálni a korábbi szélsőről.
2006-ban jártunk, amikor a csapat sorra bukta el a nyerhető bajnokikat, hogy aztán az Alemania Aachen ellen egy döbbenetes meccsen essen ki a német kupából, a lehető legsimábban. A hazai csapat hősét Jan Schlaudraffnak hívták azon a meccsen, és a fiatal játékos gyakorlatilag hülyét csinált a komplett Bayern védelemből, és az egész meccs róla szólt. Az extratehetségnek kikiáltott játékos kimagaslott a szezont végül kiesőként záró gárdából, mi Bayern szurkolók pedig dörzsölhettük a tenyerünket, hogy mekkora királyt is igazolt csapatunk. Tény, hogy bárkinek nehézséget okozna Kloséval, Podolskival és Luca Tonival versengeni a kezdőbe kerülésért, ám ezt a srácot az új Kar-Heinz Riedlének kiáltották ki, mi pedig vártuk, hogy mit fog nekünk varázsolni. Végül 8 meccsen kapott csak szerepet, és lássuk be mikor kezdett is nem azt bizonyította be, hogy ő a német foci jövője (Közben már válogatottban is szerepelt.), hanem, annyit, hogy nem Bayern szintű játékos.
A szezon végén lejátszott barátságos meccseken nem teljesített rosszul, ám ő is tudta, hogy esélye sem lesz bekerülni a kezdőbe, így továbbállt Hannoverbe. Innen vonult vissza 2015-ben.

2. Thomas Kraft (2008-2011)
thomas_kraft_2008-2011.jpg
Sikerei a klubbal: Német szuperkupa győztes (2010)

„Minek nekünk Neuer, ha velünk van az Erő” volt olvasható a felirat több transzparensen is 2011. februárja körül. Így utólag belegondolva nemcsak az volt óriási döntés, hogy leigazolták vezetőink a geiserkircheni csodakapust, és eltávolították Kraftot, de még az is, hogy alanyunk helyett meggyőzték Buttot, hogy maradjon még egy évig. Rensing távozása után (Felvetődött a négyszeres bajnok kapus neve is a listán, ám rá kellett jönnöm, hogy neki kevesebb gyenge meccse volt 6 év alatt, mint Kraftnak fél szezonban.) Thomas megkapta a lehetőséget a második számú kapus posztjának betöltésére, sőt kapott gól nélkül hozta le a szuperkupa döntőt is, ami jó indulásnak bizonyult. Louis Van Gaal mindig is jól nyúlt a fiatalokhoz, és egy gyengébb mérkőzés után eldöntötte, hogy új kapust állít klubunk kapujába. Kraft az első meccseken nem is okozott csalódást, hogy aztán olyan vereségekben legyen sáros, mint az Inter elleni összeomlás, a Schalke elleni kupakiesés, vagy a Hannover elleni érthetetlen zakó. Van Gaal bukása és pozíciójának elvesztése után Kraft a szezon végén a Herthához került, ahol az idei szezon elejéig őrizte stabil pozícióját. Nem lehet véletlen, hogy mikor Dárdai huzamosabb időre lecserélte portását, akkor kezdett felemelkedni a berliniek csillaga.

3. Tobias Rau (2003-2005)
tobias_rau_2003-2005.jpg
Sikerei a klubnál: Német bajnok (2005)

A tanári diplomával is rendelkező korábbi hátvéd a Wolfsburgban lett elismert játékos, és a német futball jövőjének egyik letéteményesét látták személyében. (Emlékszem néhányan Christian Wörnshöz hasonlították.) 2003 nyarán jött a csapathoz, és az első félévben súlyosan megsérült. Nem volt elég, hogy lemaradt az EB-ről, vagy a csapatnak sem tudott hasznára lenni, de soha többé nem tudta visszanyerni korábbi formáját. 2005-ben visszatért néhány meccsre, de mint kiderült jó döntés volt, hogy a csapat visszahozta Lizarazut Marseilleből. (Nem titkoltan a minden megnyerő baszk helyére kívánták beépíteni Raut.) Tény, hogy a sérülése miatt nem tudott kiteljesedni, de sokak szerint sohasem vált volna meghatározóvá a csapatnál. Még próbálkozott néhány évig a Bielefeldnél, de be kellett látnia, hogy a lába nem alkalmas a profi futballra. 2012 óta viszont amatőr szinten rúgja a labdát immáron csatárként.


4. Markus Feulner (2001-2003)
markus_feulner_2001-2004.jpg
Sikerei a klubnál: Német bajnok és kupagyőztes (2003)

Emlékszem mikor felkerült az első csapathoz hangoztatták, hogy a jövő legnagyobb ígérete, aki majd átveszi Effenberg örökségét. Nos a Tigris visszavonulása után ténylegesen maradt a csapat kötelékében, sőt 10-szer lépett pályára minden idők egyik legjobb (hazai frontot értem) Bayern Münchenjében, ám körülbelül 2003 októberére látszott, hogy kortársai közül mind Schweinsteiger, mind a totál más poszton játszó Lahm keresztülugrotta őt. Lehetne védeni azzal, hogy a Kölnbe való átadása tette eb a kaput klasszassá válásának, ám évekkel később a Borussia Dortmundban sem tudta megállni a helyét. Ugyan messze nem lett akkora kaliberű játékos, mint mondták róla, de azt el kell ismerni, hogy rutinja rengeteget segít az Augsburgnak a minél jobb szereplésben.


5. Andreas Ottl (2004-2009, 2010-2011)
andreas_ottl_2005-2011.jpg
Sikerei a klubnál: Német bajnok és kupagyőztes (2006,2008,2010)
A lista utolsó helyénél felvetődött Christian Lell, Andreas Görliz és Alexander Baumjohann neve is, ám utóbbi két játékos olyan sérülékeny volt, hogy hozzájuk képest Robbennek titánból vannak a csontjai, Lell pedig azért mégiscsak fontos szerepet játszott a 2008-as bajnoki sikerben. Andreas játékát egyébként személy szerint kedveltem, ám ő soha sem tudott kilépni az örök csereember szerepköréből, mert mikor megnyílt volna előtte az első csapat kapuja szinte rögtön kijátszotta valaki a kezdőből. Pedig az debütáló szezonja nem volt semmi: Rögtön a Leverkusn kiütése során a mezőny egyik legjobbja volt, a szezon végéig pedig élt azzal a kevés lehetőséggel amit Hitzfeldtől kapott. (Sőt a bajnokságot eldöntő gólt is ő szerezte.) A 2006/07-es év aztán november körül úgy tűnt, meghozza számára az áttörést, ám tavaszra hanyatlani kezdett a formája. A bajnokcsapatban és Klinsmannál sem jutott tovább a peremember szerepénél, és szinte sohasem ő játszotta a főszerepet. Félév nürnbergi kölcsönjáték után ugyan visszatért, de végül Van Gaalt sem tudta meggyőzni arról, hogy helye lenen az egyre erősödő kezdőben. A Herthához távozott, akikkel azonnal visszajutott az első szezonba, majd az Augsburgnál próbálkozott, ahol újfent a Bundesliga 2 feljutója lett, ám egy sérülés miatt befejezte pályafutását.

Szólj hozzá!

Címkék: TOP5 2000-es évek


A bejegyzés trackback címe:

https://egybayernblog.blog.hu/api/trackback/id/tr608195200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása