Friss topikok

HTML

Egy Bayern München Blog a sok közül

Köszöntöm az oldalamon. A honlapom a kedvenc futballcsapatom szolgáltatja a témát. Immár közel 15. éve szurkolok München ékének, és úgy gondoltam itt az ideje egy saját blogot létrehozni, amelyen kifejezem rajongásomat. Mivel azonban rengeteg a csapat körüli aktualitásokkal foglalkozó blog létezik, így én inkább a klub dicsőséges történelmével szeretnék foglalkozni. ez persze nem azt jelenti, hogy néhanapján ne esne szó aktualitásokról. Másik, egyéb témákkal foglalkozó blogom: http://tiborvilaga.blog.hu/

2015.08.06. 04:29 Kálovics Tibor

5 olyan játékos aki a csapattól való eligazolása után futott be

Ha valaki egy picit is járatos a klub történelmében, az tudja, hogy mit is jelent az FC Hollywood jelző a Bayern Münchennel kapcsolatban. Világsztárok tömkelege fordult meg a csapatban, és érte el legnagyobb sikereit a bajor fővárosban. A következőkben a maguk jogán befutott futballistákról lesz szó, akik azonban éppen a Bayerntől való távozásnak köszönhetően lettek a futballélet fontos szereplői. A lista szubjektív.



1, Mats Hummels  (hátvéd 2006-2007)

mats_hummels_2006-2008.jpg

Nincs semmi bajom az elmúlt évek müncheni védelmeivel, sőt, de úgy gondolom, hogy az egyik legnagyobb felelőtlenség volt, hogy egy ekkora értékről ilyen könnyen lemondtak Uli Hoenessék. 2005 és 2007 között óriási értéke volt a második csapatnak, amelyet körülbelül az első idény végére ki is nőtt. A 2006/07-es idény utolsó frankfurti meccsén bemutatkozhatott a Bundesligában. A következő idényben azonban nem jött az áttörés, valamint a fiatal Mats sem tudott megbirkózni a konkurenciával. 2008 telén a vezetők másfél évre kölcsönadták a Borussia Dortmundnak, amely alapjában véve nem lenne gond, hiszen számtalan olyan példát tudok mondani, aki kölcsönből való visszatérése után lett a csapat egyik legjobbja. (Lesz egy ilyen toplista is.) Az igazi probléma az volt, hogy a kölcsönszerződésbe egy opciós jogot is belefoglaltak, és ezzel éltek is a daraszak. A többit már ismerjük: Hummels vezére lett  a két bajnokságot nyerő, Klopp által felfuttatott csapatnak, valamint ma már a válogatott sem képzelhető el nélküle. A Bayern München azóta is ostromolja a játékost, ám ő nem hajlandó visszajönni, a Borussia pedig kifejezetten megmondta, hogy Hummelst nem adják oda a legnagyobb riválisuknak.

2. Bernd Förster (hátvéd 1974-1976)

bernd_forster_1974-1976.jpg
Sikerei a csapattal: BEK győztes (1975-nem játszó tartalék), 1976)

A német válogatott és a VFB Stuttgart történelmének egyik leghíresebb testvérpárja a Förster, Bernd és Kalheinz együtt küzdöttek a svábok és a NAtionalelf sikereiért, ám a történet majdhogynem máshogy alakult. Bernd 18 évesen a liga egyik legtehetségesebb fiatal hátvédjének számított, és a Mannheim nem tudta visszautasítani a bajor csapat ajánlatát. A bivalyerős csapat  hátvédsora ugyan nem minden bajnokin működött tökéletesen, ám ahhoz eléggé jó volt, hogy Förster csak elvétve kapjon lehetőséget Dietmar Caramertől. (A „Napóleon” becenevű vezetőedző amúgy is lekezelően bánt a fiatalokkal.) A játékos végül 6 bajnoki szerepléssel zárta első müncheni idényét, ám a BEK-ben nem kapott lehetőséget. Egy évvel később már csak kétszer kapott lehetőséget, ám mivel két meccsen is becserélték a BEK sorozatban, így hivatalosan ő is BEK győztesnek mondhatja magát.
1976 nyarán a Saar vidékére távozott, majd két évvel később megkezdte a karrierét a VFB-nél. A klub élő legendája lett a következő 8 évben, óriási szerepet játszva a csapat felfutásában. (7 évvel a feljutás után bajnokok lettek.) Végül 30 évesen döntött a visszavonulás mellett, utolsó meccsét a Bayern elleni elbukott kupadöntő jelentette. A válogatottal Európa bajnokságot (1980) és világbajnoki ezüstérmet nyert (1982)


3. Zvejezdan Misimovic (középpályás 2002-2004)

zvezdan_misimovic_2002-2004.jpg
Sikerei a csapattal: Német bajnok (2003)

2000 és 2004 között a második csapat egyik legjobbja volt, aki szélsőként is képes volt ontani a gólokat. (Utolsó idényében Guerreroval holtversenyben ők lettek a RegionalLiga gólkirályai.) Bár Bastian Schweinsteigerrel kórtársak,nem tudta ugyanazt az utat bejárni, mint a Manchester Unitedhez távozó klublegenda sőt. Míg Bastian rögtön az első profi idényében megkapta a nagy lehetőséget, addig Misimovicot csak elvétve küldték pályára. Végül hiába volt kúlcszereplő a tartalékok flejutásában, 4 mérkőzéssel (Ebből 1 bajnoki) zárult le müncheni pályafutása, mivel Felix Magath nem tartott igényt szolgálataira. Bochumba igazolt, ahol stabil élvonalbeli játékossá vált, majd sikerült kitűnnie a Nürnberg kieső csapatából is. A 2008/09-es szezon rajtja előtt szerződtette a Wolfsburg, és legalább akkora szerepe volt a bajnokság megnyerésében, mint a Dzeko-Grafite duónak. 2 remek idényt töltött a farkasoknál, majd a Galatasaray és a Dinamo Moszkva következett számára. 2014 óta Kínában, a Guizhou Renhe csapatában keresi kenyerét.
10 évig volt a bosnyák válogatott oszlopos tagja, a brazíliai világbajnokság egyfajta megkoronázása volt pályafutásának. A torna után elköszönt a nemzeti csapattól.


4. Piotr Trochowski (középpályás 2002-2004)
piotr_trochowski_2002-2005.jpg
Sikerei a csapattal: Német bajnok (2003)

Misimovichoz hasonlóan a második csapat egyik legjobbjaként került fel a nagyokhoz a 2002/03-as bajnokság hajrájában. Első idényében 3 bajnokin járult hozzá a bajnoki cím elhódításához, és ekkoriban benne látták a csapat következő nagy ászát. Ebben a tézisben  a következő idény még inkább megerősített bennünket, hiszen immáron 10 meccsen is játszhatott a nagyok között, valamint meglőtte élete első Bundesliga gólját is. A Hitzfeld/Magath cserét sokan megsínylették, köztük Piotr is, hiszen a vasfegyelmű mester előbb visszaküldte a második csapathoz, majd beleegyezett abba, hogy távozzon Hamburgba. Az AOL Arénában igazi közönség kedvenc lett, a bombagóljairól is híres játékos (Többek között Oliver Kahnank is lőtt egyet.) és bekerült a válogatottba is. (VB bronzérem 2010-ben, EB ezüst 2008-ban)  5 év után távozott a csapattól, mégpedig a Sevillához, ám bármennyire is jól futballozott a Primera Division egyik élcsapatában sérülései rányomták a bélyegét az ottani karrierjére. Sérülése miatt nemcsak a csapat sikerével záruló 2014-es Európa liga finálét, de a tavalyi idényt is ki kellett hagynia. (Nem talált csapatot magának.) AZ FTC-vel is szóba hozott játékos most térhet vissza a Bundesligába, hiszen az Augsburg 2 éves szerződést kötött vele. 31 évesen még futhat néhány jó szezont, ám formája mindenképpen kérdéses.

5. Emre Can (hátvéd 2012-2013)
emre_can_2009-2013.jpg
Sikerei a csapattal: Német bajnok (2013)
DFB kupagyőztes (2013)
A BL győztes csapat nem játszó tartalékja (2013)
DFL szuperkupa győztes (2012)

Ez inkább egyfajta megelőlegezett bizalom a török származású játékosnak. A frankfurti nevelésű ifjú titán 2009-ben került a korosztályos csapathoz, majd a szamárlétrát végigjárva 2012-ben került az első csapathoz. Nagy csapatban való debütálása a szuperkupa döntőn történt meg, ám egészen áprilisig a második csapatban csipogtathatta tudását.  Jupp Heynckes aztán az idény utolsó bajnoki meccseire felhívta a nagy keretbe, és Emre nem okozott csalódást. Freiburgban kezdett, és rögtön győztes gólt lőtt, majd a kupa elődöntőjében is szerepet kapott. Az idény végén aztán meglepetésre távozott, és 4 éves szerződést kötött a Bayer Leverkusen csapatával. A 2013/14-es idényben a gyógyszergyáriak egyik legjobbja volt, aki meghatározó szerepet játszott a BL selejtezős hely elcsípésében. Az idény végén ismét klubot váltott, a Liverpool 12 millió Eurót sem sajnált kiadni az aláírásáért. A Mersey parton nem jó szívvel emlegetik a tavalyi idényt, ám Emre többnyire jól játszott, és fix helye van a csapatban. Egyelőre még csak az U21-es válogatottban kapott lehetőséget, de nem lennék meglepődve, ha az EB után már a felnőtteknél is szerepelne. (Nagy esély van továbbá arra, hogy az olimpián is lássuk.)

A következő bejegyzés ennek a listának az ellentettje lesz, amelyben olyan befutott futballistákról esik szó, akik leégtek Münchenben.



1 komment

Címkék: játékosok TOP5


A bejegyzés trackback címe:

https://egybayernblog.blog.hu/api/trackback/id/tr657684860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B0V9B 2015.12.24. 14:27:49

Hummels azért is távozott kölcsönben a Dortmundhoz, mert valamilyen agymenés folytán Breno-t akkora tehetségnek látta valaki hogy 12 millió eurót sem sajnált érte adni, úgy hogy előtte össz-vissz 1 szezont húzott le felnőtt szinten a brazil élvonalba. A klub elmúlt éveinek egyik legrosszabb üzlete volt ez a Breno-Hummels féle baklövés.
süti beállítások módosítása